Leuke collega's
Diverse functies
Geeft voldoening
Flexibele tijden
Leerzaam

Roel Berg

Technisch medewerker

Nadat hij als vrijwilliger bij een voorgaand groot project vanwege vervelende gebeurtenissen was gestopt, zocht Roel naar een alternatief. Een vriend van hem werkte bij Kunsthal KAdE en Roel besloot contact met hem op te nemen. Na een gesprek is hij daar ook aan de slag gegaan als vrijwilliger. Dit is inmiddels drie jaar geleden, en hij heeft sindsdien deelgenomen aan de opbouw van verschillende tentoonstellingen. Met een achtergrond als beeldend kunstenaar was hij al gewend om mee te werken aan kunstzinnige initiatieven, zoals exposities en kunstprojecten op de Utrechtse heuvelrug. Hij zoekt constant naar nieuwe uitdagingen om zijn creativiteit te benutten.

“Ik doe dit om energie te krijgen. Naast mijn werk als beeldend kunstenaar, was ik betrokken bij diverse projecten, maar ik wilde meer contact hebben met mensen in de kunstwereld.”

Met een technische achtergrond voelt Roel zich als een vis in het water tijdens de opbouw. Hier kan hij zijn kwaliteiten en ervaring inzetten, maar blijft hij ook nieuwe dingen ontdekken. Als creatieveling kan hij vaak meerdere oplossingen vinden op één probleem. Dit komt hem van pas bij het uitvoeren van verschillende klussen, van het ophangen van schilderijen tot het bouwen van lastige installaties die voor de tentoonstelling nodig zijn. Daarvoor gebruikt hij de machinale in de werkplaats. 

Roel geniet het meest van de drukke opbouwweken. “Het leukst vind ik de piekmomenten. Ik ben iemand van aanpakken en houd wel van een uitdaging.” Elke keer ziet de opbouw van de tentoonstelling er anders uit. “Je hebt gewoon een kale ruimte waar gebouwd moet worden. Maar je moet het zo bouwen dat het ook weer weg kan. Dat maakt het een leuke uitdaging.” 

Na de opening bezoekt Roel vaak met zijn vrienden de tentoonstelling. “Tijdens de opbouw ben ik op hele andere dingen gefocust, maar als alles af en geopend is, zie ik het pas écht. Dan kan ik van de expositie genieten”

Wat voor Roel het werk tijdens de ombouw nog interessanter maakt, is de mogelijkheid om deelnemende kunstenaars te kunnen ontmoeten. Hij vertelt over een ontmoeting met Folkert de Jong, waarbij hij het verhaal achter een kunstwerk hoort. “Het contact met de kunstenaars zelf, de waardering dat het werk met respect behandeld wordt, maakt het extra speciaal.”

Het is echter niet alleen de technische uitdaging of de ontmoeting met kunstenaars die Roel motiveert. “Ik vind de sfeer hier een verademing. In het museum heb je het grote voordeel dat je mensen ontmoet die dezelfde taal spreken. Daar heb ik behoefte aan.”

“Het allermooiste vind ik de waardering die je krijgt voor het werk. Tentoonstellingen kunnen alleen mogelijk worden gemaakt dankzij de vrijwilligers. Die benoeming doet me heel goed. Je werk wordt hier gezien en gewaardeerd”

Ook vrijwilliger worden?

Bekijk alle vacatures in de vacaturebank.

Bekijk alle vacatures

Open sollicitatie

Mocht je niet gevonden hebt wat je zoekt en heb jij een talent, laat het ons weten via de open sollicitatie. 

Sollicitatie formulier

Sollicitatie formulier