Leuke collega's
Diverse functies
Geeft voldoening
Flexibele tijden
Leerzaam

Nina van Hamersveld

Collectiemedewerker

Met haar 22 jaar is Nina de jongste vrijwilliger bij het Mondriaanhuis. Toen ze drie jaar geleden begon met haar studie cultureel erfgoed in Amsterdam, werd haar aangeraden om een stage te lopen in een museale setting. Op dat moment had Nina nog geen baan en wat extra tijd om handen. Het feit dat ze vlakbij het Mondriaanhuis woonde, was een van de redenen waarom ze besloot om contact op te nemen met het museum.

Bij het Mondriaanhuis is Nina betrokken bij collectiebeheer. Haar grootste project is het opschonen en aanvullen van de digitale collectie. Dit is een uitdagende taak die ook ruimte biedt voor een beetje humor. Zo merkt Nina op: “Het neemt veel spelfouten met zich mee blijkbaar, haha.” Ze is bezig met het ordenen van informatie, waarbij ze ervoor zorgt dat alle gegevens op de juiste plaats staan. Hierbij verwerkt ze details zoals afmetingen, materiaalsoort en bruiklenen.

Nina’s takenpakket is geen enkele dag hetzelfde. “Het wisselt heel erg. Het kan gaan van schilderijen ophangen en tekstbordjes schrijven tot de database ordenen achter de laptop en nummers en laklaagjes aanbrengen op objecten.” Deze afwisseling maakt haar werk boeiend en bovendien goed te combineren met een studie en eventuele andere verplichtingen. 

Een van de leukste aspecten van haar rol is dat ze, tegen de normen van veel musea in, fysiek dichtbij de kunstwerken kan komen. “Een van de leukste dingen is dat je eraan mag zitten. Normaal gesproken moet je altijd afstand houden in een museum.” Het feit dat ze werken van Mondriaan persoonlijk heeft gezien, maakt haar ervaring des te specialer. Een bijkomend voordeel van haar nieuwe vaardigheden: “Eerder vroeg ik mijn opa altijd om thuis iets op te hangen, nu kan ik dat zelf.”

Ze heeft de ambitie om iets in deze richting te blijven doen en is enthousiast over haar rol. Ze heeft zelf een passie voor schilderen en tekenen, en ze geniet van het feit dat ze bekende kunstwerken van dichtbij kan bestuderen en begrijpen hoe ze zijn gemaakt. “Je leert veel mensen kennen. Meestal werk ik samen met de collectiebeheerder, maar bij de ombouwweken werken we samen met een heel team waarmee we goed samenwerken. Daarnaast ontmoet ik ook kunstenaars die hun werken komen ophalen aan het einde van de tentoonstelling.”

Door haar ervaring bij het Mondriaanhuis gaat Nina nu anders naar het museum. Na haar blik achter de schermen ziet ze dingen die de gewone bezoeker niet zou zien. “Waar je normaal gesproken alleen kijkt naar de schilderijen, vallen mij ook de vochtmeters en lichtwaarden op. Ik kijk naar hoe het is opgehangen. Ik zie ook sommige dingen die anders had gedaan, bijvoorbeeld op tekstbordjes.” 

Nina heeft niet alleen plezier in haar vrijwilligerswerk, maar beschouwt het ook als een kans om meer te leren. “Het Mondriaanhuis is een fijne plek, niet al te groot. Je wordt daardoor als vrijwilliger een beetje deel van het museum.”

Ook vrijwilliger worden?

Bekijk alle vacatures in de vacaturebank.

Bekijk alle vacatures

Open sollicitatie

Mocht je niet gevonden hebt wat je zoekt en heb jij een talent, laat het ons weten via de open sollicitatie. 

Sollicitatie formulier

Sollicitatie formulier