Leuke collega's
Diverse functies
Geeft voldoening
Flexibele tijden
Leerzaam

Mirjam Zoomer

Educatiemedewerker

Mirjam is met veel plezier museumdocent bij Museum Flehite. Haar weg naar vrijwilligerswerk begon in 2014, toen ze stopte met betaald werk vanwege gezondheidsredenen. Na haar revalidatie voelde ze de behoefte aan een zinvolle daginvulling. Haar opleiding in agogisch werk en eerdere ervaring als kampbegeleider voor kinderen met astma vormden de perfecte basis voor haar nieuwe avontuur. Mirjam genoot van het werken met kinderen van verschillende leeftijden en besloot om haar passie voor geschiedenis en verhalen vertellen te combineren met haar liefde voor kinderen.

Mirjam vond haar ideale vrijwilligerswerk in 2016, toen ze ontdekte dat Museum Flehite op zoek was naar museumdocenten. Dit bood haar de mogelijkheid om met kinderen en groepen te werken, terwijl ze hun nieuwsgierigheid voor de geschiedenis van Amersfoort aanwakkerde.

“Ik vind het leuk om met kinderen te werken, ongeacht hun leeftijd. Van kleine ukkepukken tot pubers. Het is gewoon geweldig om interactie aan te gaan, verhalen te vertellen en hen iets nieuws te leren,” zegt Mirjam. 

“Ik geniet van hun opmerkingen en de manier waarop ze in het moment opgaan in de verhalen die we delen. Als ze naar huis gaan krijg je wel eens een high five of een knuffel, dat soort dingen geven de bevestiging dat je het goed gedaan hebt en de kinderen een leuke ochtend hebben gehad.” 

Een van de aspecten die Mirjam zo waardevol vindt aan haar werk is de vrijheid om educatieve programma’s op haar eigen manier in te vullen, afhankelijk van de groep. “Wat ik het allerleukst vind, is de afwisseling tussen de groepen. Al heb je een programma al honderd keer gedaan, het is altijd anders door de reacties van de groep.”

Als vrijwilliger bij Museum Flehite is Mirjam gepassioneerd bezig met het verrijken van de levens van kinderen door hen bewust te maken van de rijke geschiedenis van Amersfoort. “Je wil ze iets meegeven. Dat hoeft niet veel te zijn, maar dat ze er iets van meenemen. Je probeert de geschiedenis een beetje levend te maken. Het gaat over híér. Je mag best trots zijn op Amersfoort. Het is een oude stad waar veel gebeurd is.”

Mirjam benadrukt het belang van het creëren van een inclusieve omgeving in het museum. Haar geleidestok is een deel van wie ze is, en ze is er open over tegen de kinderen. “Het moet wel iets natuurlijks zijn,” zegt ze. “Ik wil de kinderen laten zien dat een handicap niet iets engs is en geen beperking hoeft te zijn”.

Ook vrijwilliger worden?

Bekijk alle vacatures in de vacaturebank.

Bekijk alle vacatures

Open sollicitatie

Mocht je niet gevonden hebt wat je zoekt en heb jij een talent, laat het ons weten via de open sollicitatie. 

Sollicitatie formulier

Sollicitatie formulier