Leuke collega's
Diverse functies
Geeft voldoening
Flexibele tijden
Leerzaam

Mariëtte van Uchelen

Winkelmedewerker

Al 14 jaar lang is Mariëtte als vrijwilliger betrokken bij Kunsthal KAdE. “En het is nog steeds even leuk,” grapt ze.

Mariëtte heeft in de loop der jaren verschillende taken op zich genomen, van toezicht houden in de tentoonstellingszalen tot werken in de museumwinkel. Momenteel brengt ze het grootste deel van haar tijd door in de winkel, waar ze geniet van het contact met bezoekers. Dit wisselt ze af met de spilfunctie, waarin ze bezoekers verwelkomt en de weg wijst. Ze vindt het heerlijk om mensen te ontmoeten, hun verhalen te horen en over allerlei onderwerpen te praten. “In de winkel zie je allerlei soorten mensen langskomen, en ik vind het leuk om met hen te praten en te helpen. Er is altijd wel iets dat er gebeurt.”

Haar verhaal begint wanneer ze op zoek is naar een nieuwe betekenisvolle bezigheid, nadat zij en haar man besluiten te stoppen met hun eigen bedrijf. Het was haar dochter die haar aanmoedigde om vrijwilligerswerk te overwegen, en al snel vond ze haar plek bij Kunsthal KAdE. 

Ondanks dat Mariëtte en haar man regelmatig musea bezochten voordat ze vrijwilligerswerk begon, had ze niet per se een sterke liefde voor kunst. Haar waardering voor Kunsthal KAdE groeide echter snel vanwege verschillende tentoonstellingen en kunstwerken die ze tegenkwam. Ze herinnert zich de allereerste tentoonstelling waarbij ze betrokken was in 2009: “De eerste tentoonstelling weet ik nog wel die ik gezien heb, van Joep van Lieshout. Ik zou ze lang niet allemaal meer kunnen opnoemen, maar die is me bijgebleven en heeft veel indruk gemaakt.”

Hoewel ze meestal in de winkel te vinden is, loopt ze soms ook even het museum in. “Als een bezoeker bijvoorbeeld een opmerking had over een werk, ga ik daarna toch even kijken waar ze het over hadden.”

Het werk is flexibel en ze heeft een gevarieerde groep collega’s waarmee ze samenwerkt. “Iedereen kan goed met elkaar overweg en de sfeer is goed.” Ook buiten het werk ontmoet het team van ongeveer 75 vrijwilligers elkaar af en toe bij gezellige bijeenkomsten en een bezoek aan een ander museum. 

“De afwisseling maakt het leuk,” zegt Mariëtte met een glimlach. “Het is fijn om bezig te zijn, en dit geeft mijn dagen structuur. Je kleedt je leuk aan en gaat erheen, het is een soort uitje eigenlijk.”

Ook vrijwilliger worden?

Bekijk alle vacatures in de vacaturebank.

Bekijk alle vacatures

Open sollicitatie

Mocht je niet gevonden hebt wat je zoekt en heb jij een talent, laat het ons weten via de open sollicitatie. 

Sollicitatie formulier

Sollicitatie formulier