Leuke collega's
Diverse functies
Geeft voldoening
Flexibele tijden
Leerzaam

Johan van Sluijs

Vrijwilliger

Johan, een vrijwilliger bij Kunsthal KAdE, is eigenlijk bij toeval in de kunstwereld beland. Na zijn pensionering en een verhuizing naar een nieuwe omgeving, wilde Johan iets anders gaan doen. Hij verhuisde naar Amersfoort, waar op dat moment de Kunsthal KAdE bijna van start zou gaan.

Vanwege zijn interesse in architectuur nam Johan deel aan een rondleiding in het nieuwe gebouw. Daar hoorde hij dat ze vrijwilligers zochten voor de Kunsthal die daar geopend zou worden. “Ik had niks specifiek met kunst. Ik heb altijd gesport in mijn vrije tijd. Maar hier in Amersfoort wilde ik met een nieuwe bladzijde beginnen. Hoewel ik slechts in algemene zin bekend was met kunst, leek dit me interessant en heb ik me aangemeld als vrijwilliger.” Johan was een van de eerste vrijwilligers bij KAdE, nu bijna 14 jaar geleden.

Hij begon met het verrichten van hand- en spandiensten bij het Architectuurcafé, een voorloper van Kunsthal KAdE. Toen KAdE openging, hielp hij mee met de inrichting van de eerste tentoonstelling. Tijdens de looptijd van een tentoonstelling vervult Johan verschillende rollen. “Ik doe eigenlijk alles wat van vrijwilligers gevraagd wordt,” zegt hij lachend. “Dit kan het werken aan de kassa zijn, het verwelkomen van bezoekers of het toezicht houden op zaal.” Juist die afwisseling in zijn functie spreekt hem aan, een voorkeur voor een rol heeft hij dan ook niet. “In de winkel ben ik wel altijd bang om netjes te moeten inpakken, dan roep ik meestal hulp.” 

Bij de op- en afbouw van de tentoonstellingen assisteert hij bij de technische afdeling. Zijn werkervaring in verschillende technische omgevingen komt hier goed van pas. Ook helpt hij mee bij het in- en uitpakken van kunstwerken. “Het is altijd een verrassing wat er in de kisten zit. Het is heel bijzonder om met een kunstwerk in je handen te staan. Het is kunst, dus dat is niet zomaar wat. Daar wordt echt heel goed mee omgegaan, dat is een vak apart.”

De afwisseling die KAdE biedt spreekt hem erg aan. Tentoonstellingen duren meestal slechts drie maanden voordat ze worden afgebroken en vervangen. Hij heeft in de loop der jaren zo’n veertig verschillende tentoonstellingen meegemaakt, met diverse vormen van kunst. Hij geniet van het ontdekken en leren van nieuwe kunstwerken en stijlen door de verschillende tentoonstellingen.

Zijn rol bij KAdE geeft hem voldoening. “Ik vind het belangrijk dat je collega’s hebt en dat je een doel hebt voor die dag. Dit werk geeft structuur aan je tijd, maar blijft ook flexibel.” Ook de verhalen van collega’s waardeert hij enorm. “De hele omgeving vind ik fijn. De kunstomgeving is ook minder stressgevoelig. Het kan daarom een goede plek zijn voor mensen die vanwege bijvoorbeeld een burn-out iets anders zoeken.”

Ook vrijwilliger worden?

Bekijk alle vacatures in de vacaturebank.

Bekijk alle vacatures

Open sollicitatie

Mocht je niet gevonden hebt wat je zoekt en heb jij een talent, laat het ons weten via de open sollicitatie. 

Sollicitatie formulier

Sollicitatie formulier